Demolition Day 2020

Door Rinske van Beers-Snellen
8 september 2020
Delen
Demolition Day 2020

Geen afval maar eindproduct

ROOSENDAAL, Altijd al een slooplocatie willen bezoeken, maar nooit de mogelijkheid gehad? Pak dan nu uw kans en bezoek op 19-9-2020 een sloopproject tijdens de nationale Demolition Day 2020. Op deze dag geeft de sloopbranche een kijkje in de keuken van het prachtige vak dat sloper heet. Ook Gebr. Snellen BV uit Rijsbergen zal deze dag haar deuren openstellen op hun circulaire sloopproject: Ontmanteling Stadskantoor, Stadserf 1 te Roosendaal.

Afval bestaat niet

Bij ruimtemakers Gebr. Snellen is het demonteren van bouwmaterialen voor hergebruik niets nieuws onder de zon. Dit is met de paplepel ingegoten. Opa Snellen begon net na de tweede wereldoorlog een sloopbedrijf. Omdat materialen schaars waren, werden zoveel mogelijk producten gereed gemaakt voor de handel en kregen bouwmaterialen een tweede leven. Vader Leo heeft deze filosofie doorgezet en ook bij Hans en Arno Snellen komt het woord afval niet in het woordenboek voor.

Circulair slopen

De firma Snellen is al sinds 2000 in het bezit van het sloopcertificaat SVMS 007 (Stichting Veilig en milieukundig slopen). Omdat ook de opdrachtgever, gemeente Roosendaal, circulair slopen hoog in het vaandel heeft staan, past dit project perfect binnen de bedrijfsstrategie van de 2 gebroeders uit Rijsbergen. Circulair slopen houdt in dat afkomende materialen een tweede leven krijgen. Dit kan door directe verkoop maar ook door materialen te bewerken of op een andere manier toe te passen. Daardoor wordt de afvalberg flink beperkt. Omdat hout opnieuw wordt gebruikt worden er minder bomen gekapt en het milieu aanzienlijk minder belast. Op dit project wordt ook zoveel mogelijk beton heel gelaten of in verwerkbare delen (max. 12 ton) gedemonteerd en elders weer hergebruikt. Beton zorgt in de bouw voor een zeer hoge CO2 uitstoot en hergebruik van dit materiaal is dus van wezenlijk belang. Graag laten wij ter plaatse nog meer voorbeelden van hergebruik zien.

Rondleiding tijdens demolition day 2020

Op de open dag van 19 september krijgt u een gratis rondleiding van ongeveer 3 kwartier op de slooplocatie aan het Stadserf 1 te Roosendaal. U kunt ter plaatse zien hoe materialen toegepast zijn geweest in het oude stadskantoor, hoe ze zijn gedemonteerd en wat de eindbestemming van een aantal producten is geworden. Tevens zal er op deze dag aandacht zijn voor andere werkzaamheden binnen ons bedrijf. U kunt hierbij denken aan asbestverwijdering en diverse slooptechnieken zoals boren en zagen. U kunt de rondleiding tijdens demolition day 2020 starten tussen 10.00 en 15.00 uur.

Om alles coronaproof  te laten verlopen dient u zich vooraf aan te melden via www.demolitionday.nl
Uiteraard volgen wij de richtlijnen van het RIVM.

 

Vond je dit een intressant artikel?