Stalen Balken

Door Rinske van Beers-Snellen
6 juli 2021
Delen
UNP160 - 160x70x3145 mm stalen balken

Stalen Balken

Gaat u bouwen of verbouwen en heeft u stalen balken nodig voor de constructie? Werk circulair en kies voor tweedehands stalen draagbalken.
Dit type balk is onderdeel van de draagconstructie van uw woning of bedrijfspand en deze draagt dus alles wat er op staat.
Uit onze sloopwerken halen wij regelmatig ijzerwaren zoals gebruikte ijzeren balken. Deze kunt u prima toepassen in uw verbouwing. Win hierover wel altijd advies in bij een constructeur om er zeker van te zijn dat uw constructie betrouwbaar is.

De constructeur zal berekenen welke balk u precies nodig heeft. Of dat nou een HEA – HEB – IPE – HEM of UNP is, wij hebben een ruim assortiment aan gebruikte stalen balken op voorraad. Er zijn diverse soorten en toepassingen. De beginletter geeft de vorm van de balk aan.

HEA of HEB balk?

Het grootste verschil tussen een HEB balk en een HEA balk is het feit dat de HEB balk zwaarder is uitgevoerd. Dit komt door het toepassen van dikkere flenzen bij de HEB balk waardoor zowel het gewicht per meter als het HEB balk draagvermogen hoger is in vergelijking met een HEA constructiebalk.

De letter A geeft een indicatie over de dikte van de flensen, waarbij de A voor de dunste variant staat. Een HEB en HEM balk hebben dikkere flensen. De HEA profielen worden meestal gebruikt als horizontale draagbalk maar ook als verticale staander wordt de HEA regelmatig toegepast.

IPE

Een IPE balk wordt gebruikt voor constructie doeleinden en kan een flinke belasting verdragen. Wel ligt het draagvermogen lager dan bij die van een H balk, zoals HEM balk, HEB balk of HEA balk. Heel vaak worden ze gebruikt voor het omsluiten van materialen.

INP

INP balken kunnen een zware belasting aan en functioneren daarom over het algemeen als ondersteuning van een bouwwerk.
Het IPN profiel onderscheidt zich van een IPE profiel door zijn schuine flenzen.

UNP

De UNP-constructiebalk wordt vaak gebruikt als ligger aan de buitenkant van een constructie.
Standaard handelslengten van U profielen zijn 6 en 12 meter. De breedte maten van deze U profielen zijn variabel.

UPE

In staalconstructies worden over het algemeen UNP profielen of zogenaamde H-balken gebruikt.
Er zijn ook stalen balken die rechte flenzen hebben. Deze worden UPE profielen genoemd.

Kokerprofiel

Kokers of kokerprofielen zijn vierkante stalen buizen. Krachtige buizen, maar niet onbreekbaar. Kokers hebben namelijk een knikbelasting

Voor meer informatie

Voor een volledig circulaire bouw kunnen wij u tevens van dienst zijn voor diverse andere gebruikte bouwmaterialen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan hout, deuren en stenen.
Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen of wilt u gewoon eens een kijkje komen nemen op onze opslag? Neem dan gerust contact met ons op via:

info@tweedehandsmaterialen.nl of 076-5962834

 

 

 

 

 

Vond je dit een intressant artikel?